טבלאות מרובות פרמטרים – מדריך הישרדות
דרכי התמודדות שאספנו במהלך השנים כדי לצלוח את המשימה המאתגרת: טבלה מרובת פרמטרים
טבלאות ארוכות ומייאשות זו המצאה שנראית לרובנו מודרנית, אך מפתיע לגלות שטבלאות עמוסות פרמטרים כמו אלה שאנחנו מכירים היום, מלוות אותנו כבר אלפי שנים.
כבר סביב 3000 לפני הספירה, במסופוטמיה ובבל (עיראק של ימינו), עיצבו בני האדם טבלאות על כלי חרס על מנת לעקוב בצורה מבוקרת אחר תשלומים, עסקאות וסחורות.
עם הזמן, טבלאות הפכו נפוצות יותר ומורכבות הרבה יותר.
במצרים העתיקה למשל, טבלאות שימשו ככלי עזר משמעותי בניהול הממלכה בנושאים כמו ניהול משאבים, גביית מיסים ורישום אוכלוסין. בימי הביניים, מוסדות דתיים השתמשו בטבלאות לניהול חשבונות ותיעוד של מועדי תפילות וחגים, בימי הרנסאנס העסק כבר נהיה פיקנטי יותר כשהחלו להופיע טבלאות מתמטיות ומדעיות.
מאז ועד היום, הצורך בארגון של נתונים מרובים רק הלך וגדל והמשימה לאגד את כל המידע בצורה נגישה, נהייתה מורכבת יותר.
במערכות מורכבות, אנחנו רואים ניסיונות להתמודד עם אותה משימה בכל מיני דרכים, חלקן יצירתיות ואלגנטיות יותר, וחלקן פחות. חלקן נראות כמו טבלאות מסוקסות ומתוחכמות וחלקן נראות כמו מפלצות דאטה מעוותות אחרי מתקפת סייבר.
אם נפשט את העניין, מבחינה יו-איקסית, הפתרונות לטבלאות מרובות נתונים יכולים להתחלק ל-2: טבלה נגללת או… טבלה לא נגללת.
בפוסט שלפניכם ריכזנו דרכי התמודדות עם המשימה המאתגרת, כאלו שידאגו שהפתרון שלכם, לא משנה באיזו מהדרכים בחרתם, יהיה יפה ואלגנטי אבל חשוב בהרבה – נוח ויעיל לשימוש.
שימו לב,
אנחנו לא מדברים פה על כל ההיבטים של אפיון טבלאות. לזה יידרש פוסט אחר וארוך בהרבה, אנחנו מדברים רק על דרכי התמודדות עם טבלאות מרובות נתונים.
טבלה נגללת
פתרון נפוץ, מתבקש, וככל הנראה גם הראשון שנחשוב עליו במצב של טבלה מרובת עמודות הוא גלילה רוחבית המאפשרת למשתמש לסרוק את עמודות הטבלה מצד לצד.
נשתמש בפתרון זה כשאנחנו יודעים שכל הפרמטרים חשובים ונחוצים עד קריטיים בתוך הטבלה, ועל כולם או חלקם פונקציית המיון רלוונטית.
הפתרון נשמע טריוויאלי, והוא באמת כזה, אם ניישם אותו בגרסה המסורתית והבסיסית שלו. אבל איך אומרים, אלוהים נמצא בפרטים הקטנים? אז הפתגם נכון במיוחד במקרה של טבלאות נגללות.
באמצעות פיצ‘רים והתנהגויות שנוסיף לטבלה, נוכל לדייק את הפתרון ולענות על צרכי המשתמש בצורה הרבה יותר טובה. הנה הדרכים בהן נציע לעשות זאת:
- הדבקת עמודות לתחילת הטבלה
כדי למנוע איבוד אוריינטציה של המשתמש בגלילה רוחבית ארוכה, נדביק עמודות רלוונטיות לתחילת השורה והן ילוו את המשתמש בכל נקודות הגלילה בטבלה. דוגמה לעמודות שנבחר להשאיר הן למשל שם/מס‘ מזהה/אימייל או כל פרמטר אחר שיעזור לנו לזהות ולקטלג את השורה.
ולא לשכוח שבגלילה כלפי מטה חשוב לקבע גם את כותרת הטבלה! אחרת לא נדע מה אומר כל נתון… אז הקיבוע הוא גם לשורות וגם לעמודות.
- הדבקת כרטיסיית נתונים לתחילת הטבלה
במקרה שבו יש לנו מספר פרמטרים שנרצה להדביק, עלול להיווצר מצב שלא נוכל להרשות לעצמנו להדביק אותם כמו שהם לתחילת הטבלה, פשוט כי לא יישאר לנו מספיק מקום לגלילה. במקרה כזה, נוכל לייצר כרטיסייה שתתפקד כעמודה בפני עצמה, ותכיל בתוכה מס‘ פרמטרים.
כדי לצמצם במקום, נוותר על הלייבלים של הפרמטרים ונשתמש באמצעים כמו אייקונים כדי להקל על המשתמשים בהבנת הפרמטרים שבכרטיסייה.
אם יש פעולות רלוונטיות לשורה, גם הן יוכלו להיכנס לאותה כרטיסייה (בתוך שלוש נקודות = תפריט קבב למשל).
- חלוקת עמודות לפי קטגוריות
בהרבה מהמקרים, נוכל למצוא מכנה משותף בין פרמטרים בטבלה, לחלק אותם לפי נושאים ולאפשר מעבר מהיר ביניהם.
ממש כמו שנהוג לעשות בפילטרים (על פילטרים כבר חפרנו מספיק בפוסט קודם) כשמארגנים את הפרמטרים לפי קטגוריות – גם בטבלה עצמה נוכל להשתמש בטכניקה הזאת.בהרבה מערכות מורכבות, ישנן מס‘ פרסונות שעובדות על אותה הטבלה.
את פרסונה א‘ מעניין פרמטרים מסוימים בטבלה בזמן שלפרסונה ב‘ אותם פרמטרים מעניינים את הפופיק.
במקום שהמשתמש יגלול לרוחב בטבלה אינסופית וחסרת קונטקסט, הוא יוכל להישלח לאיזור הספציפי בטבלה בו נמצאים הפרמטרים שמעניינים אותו.
טבלה לא נגללת
עד עכשיו דיברנו על דרכים לשפץ ולחזק את הטבלה הנגללת שלנו, אבל בואו רגע נדבר תכלס – טבלה נגללת, בד“כ, זה לא איזה תענוג גדול. לא למשתמשים ולא למאפיינים.
אם יש לנו אופציה לחסוך את החוויה הזאת מהמשתמש, נעדיף את זה בהרבה מהמקרים.
הנה הדרכים בהם נוכל לשמור על הטבלה שלנו יפה, קומפקטית והכי חשוב, לא נגללת:
תצוגת טבלה מותאמת אישית
העם רוצה קסטומיזציה! פיצ‘ר נוסף שיוכל לסייע לנו במקרה של ריבוי פרסונות ולעזור למשתמש שלנו להימנע מטבלה נגללת.
תבוא פרסונה א‘ ותטען בשנית: ”יש מלא פרמטרים, רובם לא מעניינים אותי בכלל!“ – תנו לבן אדם לבחור באופן יזום את העמודות שמעניינות אותו ותציגו לו אותן בלבד, בלי הסחות דעות ברקע.
נוכל לחזק את הפתרון הזה ולהציע למשתמש שאילתות מוכנות מראש של קיבוצי עמודות רלוונטיות למגוון סיטואציות או פרסונות ולשמור אותם תחת תצוגה שמורה מראש,
לדוגמה, תצוגת טבלה ייחודית לפרסונת השיווק של החברה (Marketing view) בה יוצגו הפרמטרים הרלוונטיים לשיווק.בנוסף, נוכל לאפשר למשתמש לשלוט בעצמו במצבי תצוגת הטבלה ע”י יצירה ושמירה של מצבי תצוגה מותאמים אליו אישית.
- שליטה ברוחב העמודות ושימוש ב-Truncate
פונקציה שימושית שתעזור לנו להימנע מטבלה נגללת אך היא מומלצת ליישום גם בטבלה נגללת, וכך ניישם אותה:
נגדיר כמות עמודות שנכנסות אל הטבלה (הלא נגללת) ונקבע לכל אחת מהן רוחב דיפולטי שניתן לשינוי ע”י גרירת הקו המפריד שבין העמודות.אם נרחיב עמודה מסוימת, העמודות אחריה יצטמצמו בהתאם. אם נצמצם עמודה מסוימת, העמודות אחריה יתרחבו בהתאם.נוכל לאפשר את הגמישות הזאת ע”י יישום של פונקציית Truncate (הוספת שלוש נק’ לטקסט אם הוא עובר את הרוחב המוגדר), גם על ערכי הפרמטרים וגם על הLabel עצמו.
באמצעות פונקציות אלה, נעניק למשתמש את החופש להתאים את הטבלה לצרכיו הנקודתיים. עמודה מסוימת מעניינת אותו יותר מהשאר? שירחיב אותה על חשבון העמודות שפחות מדברות אליו.
עמודה מסוימת מכילה פרמטרים ארוכים במיוחד? בגרירה מהירה הוא יוכל לצפות בכל אורך העמודה.
- הצגת נתונים נוספים בפופ אפ מודאלי/פאנל צידי
כדי ליישם את הפתרון הזה, נצטרך לחלק את הפרמטרים שלנו לפי דרגת חשיבות ולפי זה נבחר מתי ואיך לחשוף אותם למשתמש. במילים אחרות, נחליט אילו פרמטרים הם must have ואלו פרמטרים הם nice to have. אילו פרמטרים חשובים במבט ראשון וחשוב גם למיין לפיהם ואילו נתונים יכולים להיות מוצגים בלחיצה נוספת במקרה הצורך.
כל הפרמטרים יוצגו למשתמש, כן? לא לדאוג. השאלה היא מתי ואיך.בשורת הטבלה נציג את הפרמטרים הכי חשובים שלנו (must have), אלה שהמשתמש שלנו חייב לראות בזמן סריקת הטבלה ואלה שפעולת המיון עליהם (שרצוי שתיעשה מתוך הטבלה) נפוצה ונחוצה. את הפרמטרים הפחות חשובים שלנו (nice to have) – נכניס אל החלון המודאלי, ובמידה והמשתמש ירצה להעמיק, לחיצה על השורה תפתח את הפאנל הצידי ושם יוצגו כל הפרמטרים. המגבלה של כמות הפרמטרים שנכנסים לטבלה תהיה כמובן – כמה שנכנס ברוחב.
חשוב לציין שנצטרך לבצע התאמה לרזולוציות השונות ולהחליט כמה עמודות נכנסות בכל רזולוציה.
- הצגת חלק מהנתונים בהרחבה של השורה
הפתרון לא שונה בהרבה מהפתרון המודאלי, רק שכאן, נאפשר למשתמש לראות את כל הפרמטרים כחלק אינטגרלי של הטבלה.בשורת הטבלה נציג את הפרמטרים ה-must שלנו, גם כאן, אלה יהיו הפרמטרים הנחוצים ביותר למשתמש. את שאר הפרמטרים נציג בחלק המורחב של השורה, שם נצא מתצורת הטבלה הטבלה המקורית ונציג את הנתונים בתצורת כרטיסייה, עם כותרת (label) לכל אחד מהם.
ישנו שיקול נוסף – האם נרצה לראות במקביל נתונים מורחבים של יותר משורה אחת כדי להשוות ביניהם? אם כן – נאפשר לפתוח כמה שורות במקביל. אם לא – פתיחה של שורה אחת – תסגור את השורה הקודמת שהייתה פתוחה.
לסיכום
טבלאות מרובות פרמטרים זה סיפור שמאתגר אותנו בני האדם כבר אלפי שנים. לרוע מזלם של הבבלניקים, לא היו בנמצא אנשי UX חרוצים שיטפלו בעניין, אבל בימינו אנו, כשדאטה (בכל צורותיה המשונות) היא הדבר החם ביותר בשוק, התפקיד שלנו כמעצבי UX נחוץ מתמיד.
כדי להגיע מוכנים ככל האפשר לטבלה הבאה שתבוא עליכם, ניסינו לשתף אתכם בכמה שיותר טריקים שתוכלו להכניס לשרוול. שליפת הטריק הנכון תלויה כמובן בסיטואציה ובצורך המשתמש שלנו כשהעיקרון הוא ברור – לייצר למשתמשים שלנו סביבת עבודה נוחה ויעילה ככל האפשר.
- פרמטרים נחוצים יותר ונחוצים פחות: כדי להגיע להחלטות נכונות בתכנון טבלה, עלינו להבין האם המשתמשים שלנו חייבים להיחשף במבט ראשון לכל הנתונים או שאת חלקם וניתן להציג בלחיצה.
- התאמה אישית: במקרה של ריבוי פרסונות שמשתמשות בטבלה, נשאף לתת לכל אחת מהן פתרון יעיל בסריקת הטבלה.
- שילוב שיטות ופונקציות: עברנו על פתרונות ופיצ’רים רבים לשיפור חווית המשתמש בטבלאות. לא להתבייש לשלב בין כמה פתרונות, אך בו בזמן, לשמור על פשטות ואינטואיטיביות.